O posestvu Ravbar
Ravbarji ponosno razkrivamo posebno vez z družino Srečka Kosovela. Del naših vinogradov se nahaja tik ob njegovi nekdanji domačiji, ki je danes spremenjena v muzej. Zasluga za to, da Ravbarji danes med drugim obdelujemo tudi Kosovelov vinograd, imenovan »Kosovelovo«, gre Tončki, Srečkovi sestri in spoštovanemu Tomajcu, Stanku Ravbarju, ki ga je Tončka očitno prepoznala kot tistega vinogradnika, ki mu lahko zaupa negovanje dela dragocene zapuščine Kosovelovih.
Sončna lega vinogradov, ki se raztezajo med Tomajem in Dutovljami, ilovnata kraška zemlja, imenovana Terrarossa in skrbna nega, ki se prične v vinogradu, zaključi pa v kleti, predstavljajo uspešno kombinacijo tistih dejavnikov, ki vplivajo na zorenje grozdja in se nato odražajo tudi v sami kakovosti našega vina in penine.
Posebnosti posestva
Vse se začne pri kamnitem oboku
Vstop v naše podzemlje pričnemo ob kamnitem oboku, skozi katerega vstopimo v osrednji prostor, kjer se odvijajo vsi postopki dozorevanja vina. Vino zori v posebnih hrastovih sodih, najstarejši izmed njih, do katerega gojimo Ravbarji prav poseben odnos, je bil izdelan leta 1911. Vino, ki dozori v tem stoletnem sodu, običajno ni naprodaj, saj skušamo Ravbarji na različne načine preizkusiti njegovo »obnašanje« . Ko ni dvoma, da je zorenje v sodu doseglo svoj namen, pretočimo vino v manjše sode, ki se nahajajo v posebni obokani sobi, od koder nas pot popelje v arhiv, kjer vino počiva.
Vinska pravljica se zaključi v najnižji točki našega podzemlja. Gre za prostor, v katerem se je nekoč nahajala voda, ki so jo predniki izkoriščali za svojo oskrbo. Danes je prostor nekdanjega vodnjaka namenjen druženju in pokušanju vina in penine.
Spust v Kraško brezno
po spiralastih stopnicah se spustimo še nekoliko nižje kjer vstopamo v “kraško brezno” oziroma bivši vodnjak čigar izgradnja sega v začetek 19. stoletja in ima zgodovinski pomen za posestvo Ravbar.
Vstopi v sobo
Soba, vkopana v kraško ilovnato zemljo, ti omogoča doživljanje pristnega kraškega podzemlja. Tam lahko v miru posediš, ob prigrizku in zdravici izmenjaš besedo s prijatelji in okusiš pristnost Krasa.
Soba, kjer plemenitimo vino
"arhivska soba"
Soba v kateri se nahaja arhivsko vino.
Lega naših vinogradov
Naši vinogradi imajo prav posebno lego in sicer na zemlji “Lirika Krasa” Srečka Kosovela.
Posebnosti posestva
Vse se začne pri kamnitem oboku
Vstop v naše podzemlje pričnemo ob kamnitem oboku, skozi katerega vstopimo v osrednji prostor, kjer se odvijajo vsi postopki dozorevanja vina. Vino zori v posebnih hrastovih sodih, najstarejši izmed njih, do katerega gojimo Ravbarji prav poseben odnos, je bil izdelan leta 1911. Vino, ki dozori v tem stoletnem sodu, običajno ni naprodaj, saj skušamo Ravbarji na različne načine preizkusiti njegovo »obnašanje« . Ko ni dvoma, da je zorenje v sodu doseglo svoj namen, pretočimo vino v manjše sode, ki se nahajajo v posebni obokani sobi, od koder nas pot popelje v arhiv, kjer vino počiva. Najstarejše starano vino je Kraški teran, pridelan v letu 1995. Tako ohranjeno vino je ob pokušini razbilo mit o Kraškem teranu kot vinu, ki je primerno za pitje zgolj eno leto.
Vinska pravljica se zaključi v najnižji točki našega podzemlja. Gre za prostor, v katerem se je nekoč nahajala voda, ki so jo predniki izkoriščali za svojo oskrbo. Danes je prostor nekdanjega vodnjaka namenjen druženju in pokušanju vina in penine.
Spust v "kraško brezno"
po spiralastih stopnicah se spustimo še nekoliko nižje kjer vstopamo v “kraško brezno” oziroma bivši vodnjak katerega izgradnja sega v leto 1900 in ima zgodovinski pomen za posestvo Ravbar.
Najnižja točka predstavlja prostor, ki ga zaznamuje delo naših prednikov. Prostor, v katerem se je nekoč nahajala voda, ki so ki so jo predniki izkoriščali zgolj za a svojo oskrbo, je danes namenjena druženju in pokušini vina in penin, ki jih prideluje Ravbarsko posestvo.
Vstopi v sobo
Soba, vkopana v kraško ilovnato zemljo, ti omogoča doživljanje pristnega kraškega podzemlja. Tam lahko v miru posediš, ob prigrizku in zdravici izmenjaš besedo s prijatelji in okusiš pristnost Krasa.
Soba kjer plemenitimo vino
Pokušina vina je v tem prostoru podvržena posebnemu postopku, saj je potrebno vzorce vin zajeti s pomočjo posebnih priprav, ki dajo pokušini posebno žlahtnost.
Arhivska soba
Lega naših vinogradov
Naši vinogradi imajo prav posebno lego in sicer na zemlji “Lirika Krasa” Srečka Kosovela.